Promotioneel textiel inkopen? Promotionele kleding die goed zit en leuk staat is een communicatie- en loyaltytool van formaat! Jarenlang doet ’t zijn werk. Maar ga voor kwaliteit. Goedkoop is duurkoop, en daarmee anti-reclame.
Een goede textiel leverancier ontzorgt
Textiel inkopen is echt een aparte tak van sport. Je moet verstand hebben van materiaal, maatvoering en pasvorm. Een groot aantal in textiel gespecialiseerde leveranciers beschikt dan ook over aparte ontwerpprogramma’s en werkt samen met stylisten.
Consumenten zijn gewend aan kwaliteit en willen kwaliteit krijgen. Voor veel consumenten is retail de norm. Vooral jongeren kijken naar wat hot en hip is. Mode- en retailtrends moeten worden vertaald naar promotionele kleding, maar de looks van promotionele kleding moeten langer meegaan dan de paar maanden van een modeseizoen!
- Afpassen medewerkers
- Sturen van de collectie
- Per persoon verpakken zonodig
- Het bepalen van de maten
- Het bepalen van de voorraad en op voorraad houden
- Het bepalen van de kwaliteit
- Vertrouw op de kennis van de leverancier en geef hem de lead
4 tips voor inkopers:
Tip 1
Goedkoop is duurkoop, en daarmee anti-reclameGoedkoop is duurkoop, en daarmee anti-reclame
Promotioneel textiel is duur, zegt u? Het is vaak de eerste vraag die leveranciers krijgen. Het is maar hoe je het bekijkt. Promotioneel textiel is niet kostbaar in relatie tot de doelstelling en de lange periode waarin de kleding z’n werk doet. En aan een t-shirt dat na één keer is uitgelubberd, dat wil je je relaties niet cadeau doen en het is geen goede reclame.
Kwaliteit in textiel is niet alleen een stuk beter geworden, maar ook goedkoper dan een jaar of 10 geleden. Voor bijna elke onderneming is het de moeite waard om te overwegen of een deel van het beschikbare budget kan worden aangewend voor promotioneel promotionele producten om in te schatten wat het rendement en effect is in uw situatie en uw doelstelling.
Tip 2
Langdurig exposure creërenLangdurig exposure creëren
Met promotioneel textiel creëer je langdurig exposure. Elke keer wanneer je medewerkers of relaties jouw kleding dragen, heb je contactmoment. Je kleurt het straatbeeld, het strand, een opvallend visitekaartje van je bedrijf en een krachtige communicatietool. en caps staan in de promotioneel textiel, maar bijna alle kledingstukken zijn geschikt om in te zetten als promotioneel textiel.Met promotioneel textiel, ofwel uw ‘eigen’ kledinglijn, heeft u een effectief instrument in handen om merknaam, logo en identiteit van uw bedrijf
zichtbaar te maken. Effectief, zeker in tijden waarin hetsteeds moeilijker wordt om je van de concurrentie te onderscheiden in prijs en product en om op te vallen in de overkill aan reclame-uitingen. Kleding, en ook accessoires zoals strandlakens, caps, bandana’s en pareo’s, hebben zich ontwikkeld met consumenten, en het verstevigen van de band met klanten en eigen medewerkers.
Tip 3
Mode- en retailtrends vertalenMode- en retailtrends vertalen
Promotioneel textiel is een gedoe, zegt u? Dat is vaak de tweede vraag die leveranciers krijgen. Een goede leverancier ontzorgt natuurlijk. Textiel is echt een aparte tak van sport. Je moet verstand hebben van materiaal, maatvoering textiel gespecialiseerde leveranciers samen met stylisten. Consumenten zijn gewend aan kwaliteit en willen kwaliteit krijgen. Voor veel consumenten is retail de Vooral jongeren kijken naar wat hot en hip is. Mode- en retailtrends moeten worden vertaald naar promotionele kleding, maar de looks van promotionele kleding moeten langer meegaan dan de paar maanden van een modeseizoen!Daarnaast moet je een goede planning maken, want er komt best wat bij kijken: ontwerp, order uitzetten, pasmodellen etcetera. Een kledinglijn moet je als opdrachtgever er dan ook niet even bij willen doen; een collectie met zo’n zeven verschillende kledingstukken, waarmee je jaren verder kan.
Tip 4
Goed weten wat je wilGoed weten wat je wil
Zeker als het gaat om een (bijna) complete textiellijn, moet de opdrachtgever samen met de leverancier goed op een rijtje hebben de lijn. Onthoud daarbij dat promotioneel textiel in feite een relatiegeschenk voor je eigen medewerkers en klanten is met het doel je bedrijfsimago en bedrijfsidentiteit is door de werkgever voorgeschreven kleding die medewerkers tijdens het werk moeten dragen, denk aan baliemedewerkers keuken- of horecapersoneel of, nog een stap verder, personeel dat veiligheidskleding moet dragen).Promotieteams, die je vaak in een winkelcentrum ziet flyeren flyeren, zijn promotioneel textiel, evenals de medewerkers op beurzen en open dagen met hun promotionele kleding laten zien bij welk bedrijf ze horen. Relaties kun aanleiding van een relatiedag als een zeilevenement, een golfevenement of een dagje uit. Grote ondernemingen verzorgen aanvragen van hun personeel of de kleding aan relaties via hun eigen webshops.
Promotioneel textiel, waar moet je aan denken?
Voor de eigen medewerkers, voor relaties of voor beide groepen?
Kleding voor de vrije tijd moet goed zitten en leuk staan. Sportkleding ook, maar heeft andere prioriteiten: dat moet bijvoorbeeld wind- of waterdicht zijn, goed vocht opnemen, ademen, meerekken etcetera. Wordt het intensief is of uit technische stoffen bestaat.
Om een en ander betaalbaar te houden moet er wel sprake of medewerkers, uw leverancier kan dat met u doornemen.
Welke (huis)kleuren zijn voor u belangrijk?
Inventariseer samen met uw leverancier de mogelijkheden en de voor- en nadelen.
Van belang is dat je kiest voor een leverancier die in de basis in kleding is gespecialiseerd. Hij is specialist in textiel en dat is heel wat anders dan de catalogus van de pennenleverancier waar ook t-shirts in staan.
Keurmerken en certificaten
Hoe zit het met duurzaamheid, vraagt u? Want vanuit consumenten en het bedrijfsleven is er tegenwoordig veel aandacht voor duurzaamheid en MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen), zeker ook in relatie tot de textielindustrie. Wie Bangladesh zegt en instortende fabrieken die honderden slachtoffers onder de plaatselijke bevolking maken, zegt genoeg. Bonafide leveranciers willen ver weg blijven van deze praktijken. Struin dan ook niet zomaar het internet af op zoek naar iemand die zegt voor weinig geld een kledingcollectie te kunnen leveren. Ten eerste loop je het gevaar dat er zomaar iets van de plank wordt gepakt zonder te letten op materiaal, pasvorm en kwaliteit. Ten tweede is het maar de vraag wat de herkomst van de stoffen en de kleding is.
Focus op Europese landen – Inkopen en produceren in Europa heeft steeds vaker de voorkeur. Europa staat bekend om zijn hoge kwaliteit, zowel wat betreft productie als grondstoffen. Een zeer goede kwaliteit katoen en badstof – tegen prijzen die concurreren met die uit het Verre Oosten – komt tegenwoordig uit landen in Europa, bijvoorbeeld Portugal. En omdat er minder kilometers moeten worden afgelegd om de producten naar Nederland te vervoeren, is dit ook minder belastend voor het milieu. Europese wetgeving is ook al op hoog niveau waar het gaat om het milieu, veiligheid voor consumenten en arbeiders en rechten die via cao’s zijn geregeld.
Let op als je verschillende producten van verschillende merken koopt. Elk merk heeft zijn eigen pasvorm en zijn eigen kleuren. Rood is bij het ene merk niet hetzelfde rood als bij het andere merk. Blijf zo mogelijk bij één merk.

The bluesign® system is the solution for a sustainable textile production. It eliminates harmful substances right from the beginning of the manufacturing process and sets and controls standards for an environmentally friendly and safe production. This not only ensures that the final textile product meets very stringent consumer safety requirements worldwide but also provides confidence to the consumer to acquire a sustainable product.



Kwaliteit, comfort en lage vervuiling zijn belangrijke besliseigenschappen voor aanschaf. Wij testen belangrijke kwaliteitseigenschappen van uw textiel en leer en certificeren deze in overeenstemming met wet- en regelgeving. Waar nodig, ondersteunen wij producenten van beschermende materialen – van de onwtikkelingsgfase tot de marktacceptatie.

The Global Organic Textile Standard (GOTS) is recognised as the world’s leading processing standard for textiles made from organic fibres. It defines high-level environmental criteria along the entire organic textiles supply chain and requires compliance with social criteria as well.

Fair Wear Foundation is an independent, non-profit organisation that works with companies and factories to improve labour conditions for garment workers. FWF’s 90 member companies represent over 120 brands, and are based in seven European countries; member products are sold in over 20,000 retail outlets in more than 80 countries around the world. FWF is active in 15 production countries in Asia, Europe and Africa.

Checklist duurzaam textiel inkopen:
- Vraag naar de herkomst van de materialen en de kleding.
- Vraag naar fabrieken en certificaten.
- Check de certificaten.
- Is de producent cq de (toe)leverancier aangesloten bij gerenommeerde organisaties als Fair Wear, MVO Nederland, of Bluesign, het onafhankelijk keurmerkinstituut voor de textielbranche dat op basis van strenge sociale en vooral ook ecologische criteria kijkt of de standaard in deze wordt gehaald.
- Welke stoffen worden gebruikt, denk aan gerecycled polyester, bio cotton, organic cotton, Thermore.
Textiel bedrukken of borduren?
De bewerking is afhankelijk van de mogelijkheden van de stof. Bedrukken en borduren zijn de twee meest gebruikte toepassingen.

Zeefdruk
De meest gebruikte techniek is nog steeds zeefdruk. Maar wat je steeds vaker toegepast ziet is transferdruk, en dat is heel geschikt voor meer logo’s, meer kleuren en PMS-kleuren. Met deze techniek kun je leent zich ook goed voor waterdichte stoffen.

Borduren
Om te borduren heb je ruimte nodig om ‘in te spannen’. Dat kan bijvoorbeeld niet op een borstzak van een overhemd. Borduren heeft een luxe uitstraling, maar is minder geschikt voor lichte en waterdichte stoffen.

full colour sublimatie
Sublimatietechniek is ideaal voor full colour en kan zelfs over naden. Maar het kan alleen wordt toegepast op polyester items (minimaal 60%) en witte of lichte kleuren.

Embossing
Embossing en debossing, een techniek voor een opvallend 3D-effect. Geschikt voor waterdichte kleding, maar niet voor de kleur wit.

Fleece sweater met lasergravering. Foto credits: www.troteclaser.com
Laserengraving is een nieuwe techniek, die perfect is voor technische weefsels. Tone on tone effect, maar kan alleen gebruikt worden op synthetische weefsels, dus niet op katoen.

Patches
Er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van patches, zowel gedrukte als geborduurde die dan later op de kleding worden aangebracht. In de toekomst kunnen we combinaties van technieken verwachten, bijvoorbeeld een deel van het logo met lasergravure en de details geborduurd. Dit is in Amerika al een trend.